• Blog
  • Slapen
  • Dromen
  • Gratis

Nachtmerries en angst

Gepubliceerd op 19 oktober 2020 om 07:00

Wist je dat de meeste volwassen mensen minimaal drie keer per jaar een bewuste nachtmerrie hebben!. Je bent dus echt niet de enige, sterker nog je bent meer dan normaal. Angstige dromen zijn er om problemen, obstakels, vorige levens, herinneren te verwerken - een plek te geven in je leven ( hersenen, brain)

 

Je kunt het zien alsof je ziel het archiveert, voor een later moment en/of zelfs een later leven. Wist je trouwens ook dat er ook echt zo iets is als Droom angst Vooral tijdens traumatische ervaring ( dingen waar je geen invloed op hebt) corona is daar een heel goed voorbeeld van kunnen nachtmerries, angsten vaker naar de oppervlakte komen. 

 

Omgaan met nachtmerries is voor heel veel mensen een uitdaging, hoe verwerk je het, maar vooral hoe maak ik kenbaar dat ik er echt last van heb. Een nachtmerrie kan zorgen dat je niet goed slaapt, dat je niet goed in je vel zit waardoor je prikkelbaar bent enzovoorts. 

 

Wat voor de ene een nachtmerries of zeer traumatisch is, is voor de ander een peulenschil!.  

 

 

Je kunt ook denken aan de eerste signalen van een burn-out, overspannenheid. Het probleem zit vaak in het er niet over willen of kunnen praten. Het is iets wat veelal niet gebeurt met alle gevolgen van dien.

 

Onderschat een nachtmerrie niet, praat erover of zoek hulp bij een specialist zodat je meer inzicht krijgt en/of handvaten hoe je ermee om kunt gaan.

Natuurlijk kan er ook sprake zijn van onderliggende oorzaken, geestelijke obstakels enzovoorts waardoor er een blokkade ontstaat en/of waardoor je juist op momenten zoals nu uitgedaagd wordt om het bespreekbaar te maken. Vraag om hulp als je dat nodig hebt, deel je zorgen over enge dromen en/of spreek je uit!.  

   

 

Nachtmerrie top 5 heeft over het algemeen te maken met geweld, controle verliezen, of invloed van buitenaf. 

 

 

Het is niet zo dat als je nachtmerrie, enge droom niet in dit lijstje staat dat het dan niet onder de noemer kan vallen. Natuurlijk wel het is het gevoel dat je er bij hebt dat telt. Als het voor jezelf niet prettig voelt dan kun je dit ervaren als iets zeer traumatisch en dat is de eerste stap erover praten!. 

 

Op het moment dat de sluier tussen de werelden het dunst is, gaan we ook lichter slapen en daardoor ook dieper en bewuster dromen. Nachtmerries, angstige en enge dromen komen dan ook vaker bewuster voor!.   


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Kim Heijster
10 maanden geleden

Beste Marjan,

Letterlijk en figuurlijk ben ik altijd een dromer geweest. Levensechte dromen en nachtmerries hoort bij mn keven. Nu heb ik ook af en toe zulke nachtmerries dat ik wakker word en dan zo bang ben dat mijn hele lichaam zeer doet. Is dit iets uit een vorig leven of gewoon weer een nachtmerrie? Daar ben ik nu na 40jaar toch wel heel benieuwd naar.

Warme groet, Kim