• Blog
  • Slapen
  • Dromen
  • Gratis

Slaapgevoeligheid

Gepubliceerd op 28 december 2020 om 10:15

Slaapgevoeligheid ontstaat door te veel prikkels, door stress, burn-out, trauma's enzovoorts. We hebben er allemaal wel een keer mee te maken - vooral nu tijdens de corona periode. Zijn er meer en meer mensen die niet doorslapen of in slaap kunnen komen.

 

Slaapgevoeligheid heeft niet alleen te maken met schone lakens, frisse lucht maar met midden in de nacht wakker worden en de slaap maar niet kunnen pakken enzovoorts. Hieronder een aantal tips hoe je er mee kunt omgaan. 

 

 

Wat moet je doen bij Slaapgevoeligheid ?.

Ga niet uit bed!, Zorg ervoor dat je lichaam in ontspannen stand blijft, dit is de enige manier om weer terug in slaap te komen. 

Je batterijen zijn nog niet eens opgeladen en je bent als het ware al weer aan het leeglopen doordat je ego wakker wordt, je lichaam aanstuurt om actief te worden.  

 

Een veel voorkomend probleem is dat je niet meer in slaap kunt komen, na het wakker worden niet in de ontspannen modus blijft. Dit komt omdat je (hoofd) je als het ware een actief signaal geeft. Je stress, burn-out, angst, verdriet zorgt ervoor dat je ego ( hersenen) geprikkeld worden en je lichaam activeren met alle gevolgen van dien. 

 

 

Wat je kunt doen!.... 

  • Is eenvoudig in contact blijven met je gehele lichaam of te wel je moet als het ware weer terug in je lichaam.
  • Ga op je rug liggen, benen en armen gestrekt - eventueel je armen ontspannen op je lichaam neer leggen - als het gemakkelijker voor je aanvoelt.  
    Let op je ademhaling, adem vanuit je buik! 
  • Visualiseer vanuit je tenen zie je een gouden stroomt door elke vezel stromen, blijf concentreren  op je ademhaling en zie het stromen.
  • Zie de gouden gloed tot aan je hoofd doorstromen en weer terug naar je hart.  
  • Vervolgens vanuit je hart stroomt vanuit een gouden gloed richting je tenen en je hoofd enzovoorts. Herhaal dit proces minimaal 3 keer, of tot dat je jezelf ontspannen voelt.  

 

  1. Doordat je focust verschuift, verschuift ook je angst naar een normaal niveau.
  2. Doordat je focust op je lichaam ontspan je en valt je weer in slaap.

   

 

Nog een belangrijk slaapweetje! 

Je ego ( hoofd) is de enige die wakker wordt, je lichaam reageert hierop. Je lichaam is dus nog steeds in slaapstand, je hoofd is diegene die actie onderneemt - door overmatig denken, stress enzovoorts  

 

Je lichaam is nog steeds ook als je gaat plassen in rust stand - het wordt wakker omdat het ego- je hersenen stress ervaren, wakker worden en als het ware zorgt dit ervoor dat je dus wakker wordt in het midden van de nacht of heel vroeg in de ochtend. Accepteren dat het zo is, staat aan de basis van.   


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Marie-Jane
2 jaar geleden

Dit had ik even nodig, bedankt voor de tip. Ik slaap zo slecht de laatste tijd. Ik ben mijn baan verloren door Corona en nu kan ik al nachten niet meer slapen van de stress. Liefs Marie-Jane

Marjan klop
2 jaar geleden

Beste Marie-Jane,

Bedankt voor je comment. Ik hoop dat je doormidden van mijn tips nu beter slaapt. Vervelend om te horen dat je baan bent verloren. Ik snap heel goed dat je daardoor last hebt van slapeloosheid. Ik hoop je met dit bericht een hart onder de riem te steken. ❤️

Een liefdevolle droom groet
Marjan klop founder en blogger