• Blog
  • Slapen
  • Dromen
  • Webshop

Winterslaap

Gepubliceerd op 6 december 2020 om 07:00

Is er zo iets als winterslaap of Slaap je beter in de winter?..... is een vraag die ik de laatste dagen veelvuldig krijg van mijn cliënten.  Het antwoordt hierop is als volgt.  Mensen slapen wel degelijk van nature beter in de winter.  Maar door de moderne wereld is dit eigenlijk niet meer aantoonbaar of meetbaar.

  

Omdat we gebruik maken van kunstlicht en verwarming of een kachel. Waardoor je minder de behoefte meer hebt om vroeger on de warme dekens of dekbed te gaan liggen. Ikzelf slaap zo goed als altijd goed, maar ook mijn persoonlijke ervaring is wel dat ik in de winter gemakkelijker in slaap val en dat ik toch echt rustiger slaap en droom.  

 

Slaap je beter in de winter of slaap je beter tijdens de herfst?. 

  

 

Even een grappige vermelding tussendoor. "mensen doen niet aan winterslaap net als dieren". Misschien zou je het wel willen maar jezelf terugtrekken in een koud hol lijkt me toch niet echt een uitgangspunt. 

Mensen kunnen ook last hebben van een winterdepressie, daardoor ook eerder geneigd om naar bed te gaan. Burn-out, depressie en slaapangst enzovoorts zorgen er dus wel voor dat je meer slaapt (vooral wilt slapen).  

          

Het is dus een soort van fabeltje dat je echt beter slaapt in de winter. Het is wel zo dat als het koud is we de warmte opzoeken en heel graag in bed blijven liggen ook als het de volgende ochtend al licht geworden .

 

Bewezen is dat je veel slechter slaapt als het 30 graden is.  Als de zon heel lang blijft stralen dan heeft dit invloed op ons hele lichaam. 

In de winter gaat de zon sneller onder dus is je lichaam - buiten het kunstlicht om is sneller geneigd om te ontspannen en in slaap stand te zijn. Dromen zijn over het algemeen dieper, zwaarder en  intensiever - waardoor ook het wakker worden uit je winterslaap ook anders is dan in de zomer of herfst. 

    

 

De negatieve invloed van de wintertijd mag niet onderschat worden!. 

 

Het is ook bewezen, dat steeds meer mensen last hebben van de wintertijd "het  achteruit zetten van de klok". 

  • De biologische klok raakt er echt door ontregeld.
  • Het is een gegeven dat als je de verwarming in je slaapkamer hebt aanstaan - je inslapen, doorslapen enzovoorts direct verminderd.
  • Daarnaast kun je ook denken aan geen frisse lucht en een airco of te dikke / te veel dekens
  • De kou zorgt er ook voor dat je lichaam de energie reserve die je in de herfst en zomer hebt opgeslagen gebruikt wordt.        

 

Het is niet zo dat je er bewust van bent, maar omdat je dieper slaapt, droomt hebben je hersenen ook meer prikkels nodig om wakker te worden. Behalve als je natuurlijk last hebt van burn-out, stress en slapenloosheid. Dan kan het zelfs zo zijn dat je juist meer uitdaging ervaart om in slaap te komen.  


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Leona
3 jaar geleden

❤️❤️ bedankt dit had ik echt even nodig 🙏

Marjan klop
3 jaar geleden

Beste Leona,

Bedankt voor je comment en graag gedaan.

Een liefdevolle droom groet,
Marjan Klop Founder en Blogger

Kitkat
3 jaar geleden

Hier wordt ik blij van. Eindelijk eens duidelijkheid over waarom ik last heb van winterslaap en winterdepressie. Gelukkig ben ik dus niet de enige. Gr KitKat

Marjan klop
3 jaar geleden

Beste KitKat,

Bedankt voor je reactie, fijn om te lezen dat je het kunt plaatsen en hopelijk kun je wat met de tips.

Een liefdevolle droom groet,
Marjan klop founder en blogger