• Blog
  • Slapen
  • Dromen
  • Gratis

Moet je echt 8 uur slapen?

Gepubliceerd op 15 februari 2021 om 07:00

Als slaap coach krijg ik heel vaak de vraag moet ik echt 8 uur slapen?.  Het antwoordt daarop is Ja en Nee. Dat klinkt niet echt heel duidelijk, maar de reden hiervoor is dat er aantal buitenstaande (nieuwe tijds) factoren meespelen. 

 

De theorie van 8 uur slapen is gebaseerd op wetenschap van jaren geleden.

 

Slaapproblemen zijn over het algemeen niet aan te duiden met expliciet zeggen dat je 8/9 uur slaap de oplossing is. Het grootste probleem is de manier van slapen; de stress, je slaappatroon en je slaapgewoontes. Daarnaast speelt Covid-19 ook een hele grote rol   

 

Je kunt dus 8/9 uur op bed liggen. De vraag echter is slaap je ook en/of ontspan je dan ook of is het gewoon omdat het moet?.   

 

Iemand die geweldig doorslaapt, inslaapt en volledig ontspant kan misschien wel met 6 uur slaap goed functioneren..... Zonder dat er sprake is van overbelastingen en/of goede balans waarin het lichaam zich het beste voelt en handelt. Hierin zit dus het slaap antwoordt.   

 

"Hoe goed slaap je?'.... 

 

Het echte antwoordt op deze vraag komt dus uit meerdere factoren voort. Ik bedoel dus niet dat je helemaal niet hoeft te houden aan de wetenschappelijke bevindingen.

Dat je geen 8 /9 uur hoeft te slapen om volledig tot rust te komen - je kunt namelijk 9 uur slapen en nog steeds vermoeid wakker worden.

Het gaat om de manier waarop je slaapt en de grote maten van ontspannenheid die het met zich mee brengt. 

  

Mijn vraag aan je is!... Hoe slaap je?....Dat bepaald dan ook de manier waarop je wakker wordt, je energie kunt verdelen gedurende de gehele dag en/of je overdag ook ontspant en/of mediteert, dagdroomt enzovoorts 

  

Beter slapen begint bij jezelf, leer eindelijk eens goed slapen door te kijken naar je automatische patronen en/of slaap ervaringen

  

Goed slapen staat aan de basis van minder stress, burn-out, angsten, depressie en oververmoeidheid enzovoorts. Begin vandaag nog met je af te vragen..... Hoe slaap ik?. en houd en slapendagboek bij zodat je inzicht krijgt in je lichaam en je natuurlijk slaapritme.   


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.