• Blog
  • Slapen
  • Dromen
  • Gratis

Bewezen 53% van dromen zijn herinneringen

Gepubliceerd op 12 juni 2021 om 14:32

Wist je dat 53% van de dromen kan worden herleid tot herinneringen! Wist je dat daarvan 50% is gekoppeld aan geheugen (bronnen) van meerdere eerdere levensgebeurtenissen.  Inclusief de vorig-levenservaringen. 

 

Bovendien wordt 26% van de dromen geassocieerd met op handen zijnde gebeurtenissen. Met andere woorden je kunt spreken over toekomstgerichte dromen. Deze dromen komen vaker voor tijdens diepere slaapstadia. Dus niet tijdens het einde van je remslaap en ook niet als je bijna wakker wordt.   

 

 

Bron!  AASM

Dromen zijn het resultaat van een proces dat vaak fragmenten van meerdere levenservaringen en ook vorige-levenservaringen combineert en anticipeert op toekomstige gebeurtenissen, volgens nieuw bewijs uit een nieuwe studie.

 

Resultaten tonen aan dat 53,5% van de dromen terug te voeren zijn op een herinnering en dat bijna 50% van de rapporten met een herinneringsbron verband hielden met meerdere ervaringen uit het verleden.

 

Uit de studie bleek ook dat 25,7% van de dromen gerelateerd was aan specifieke op handen zijnde gebeurtenissen, en 37,4% van de dromen met een toekomstige gebeurtenisbron bovendien gerelateerd waren aan een of meer specifieke herinneringen aan ervaringen uit het verleden.

Toekomstgerichte dromen kwamen later in de nacht proportioneel vaker voor.

 

"Mensen hebben millennia lang geworsteld om de betekenis van dromen te begrijpen", zegt hoofdonderzoeker Erin Wamsley, die is gepromoveerd in cognitieve neurowetenschappen en universitair hoofddocent is aan de afdeling psychologie en programma in neurowetenschappen aan de Furman University in Greenville, South Carolina.

"We presenteren nieuw bewijs dat dromen een geheugenverwerkingsfunctie weerspiegelen. Hoewel het al lang bekend is dat dromen fragmenten van ervaringen uit het verleden bevatten, suggereren onze gegevens dat dromen ook anticiperen op mogelijke toekomstige gebeurtenissen.”

 

 

De studie omvatte 48 studenten die de nacht in het laboratorium doorbrachten voor evaluatie van de nachtrust met behulp van polysomnografie. Tijdens de nacht werden deelnemers tot 13 keer gewekt om te rapporteren over hun ervaringen tijdens het in slaap vallen, REM-slaap en niet-REM-slaap. De volgende ochtend identificeerden en beschreven de deelnemers wakkere levensbronnen voor elke droom die de vorige avond werd gerapporteerd. In totaal zijn 481 meldingen geanalyseerd.

"Dit is een nieuwe beschrijving van hoe dromen gelijktijdig putten uit meerdere bronnen van het wakkere leven, gebruikmakend van fragmenten van ervaringen uit het verleden om nieuwe scenario's te construeren die anticiperen op toekomstige gebeurtenissen", zei Wamsley.

Volgens Wamsley kan de evenredige toename van toekomstgerichte dromen later in de nacht worden veroorzaakt door de tijdelijke nabijheid van de komende gebeurtenissen. Hoewel deze dromen zelden toekomstige gebeurtenissen realistisch weergeven, kan de activering en recombinatie van toekomstrelevante geheugenfragmenten toch een adaptieve functie hebben.

De research abstract is onlangs gepubliceerd in een online supplement van het tijdschrift Sleep en zal vanaf 9 juni als poster worden gepresenteerd tijdens Virtual SLEEP 2021. SLEEP is de jaarlijkse bijeenkomst van de Associated Professional Sleep Societies, een joint venture van de American Academy of Sleep Geneeskunde en de Sleep Research Society.

 

 

Als echte bewuste dromer wist je dit natuurlijk al lang, maar het is een hele belangrijke doorbraak die nu eindelijk eens onderschreven wordt. Zo zweverig is het nog zo niet, bewust zijn van je dromen! Lucide door het droomleven

 

Open jezelf voor je droomwereld en ontdek je toekomst, je verleden en dat wat er nu in je leven speelt. Gebruik je eigen geheugenbron, je opslagruimte (hersenen) je verbinding met je intuïtie en je bron (het universum) en omarm dat wat je droomt zodat je kunt groeien en ontwikkelen als mens (ziel) persoon en/of dat waarmee je een verbinding voelt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Romano
2 jaar geleden

Nergens kan ik zoveel informatie vinden als op deze site. Het enige jammere vind ik dat er tegenwoordig 2 sites zijn en dat ik daardoor dus meer moet klikken tussen de sites. Maar over het algemeen is dit echt een top site en zeer verslavend.

Marjan Klop Dromen &Visioenen
2 jaar geleden

Beste Romano,

Heel erg bedankt voor je feedback, leuk om te lezen dat het zeer verslavend is!.

Ik snap je kritische punt. Ik neem dit meen in de ontwikkeling van de website en het concept.

Deze keuze gemaakt omdat de grote hoeveelheid aan informatie gemakkelijker en vooral sneller (door de bezoeker) te laten vinden. Doordat het nu verdeelt is over een droom en slaap expertblog en een online gratis droomwoordenboek.

Is het voor veel mensen duidelijker, sneller en inzichtelijker. Dat neemt niet weg dat er altijd ruimte is voor verbetering.

Met vriendelijke groet
Marjan Klop Dromen en Visioenen