Home » Droom » Dagboek

Dromen- en Visioenendagboek

  


Je bent misschien op zoek naar antwoorden in het leven, je wilt weten wat je dromen en visioenen je te vertellen hebben, je onderbewuste weet het, maar je weet zelf nog niet precies hoe je het moet aanpakken of helder moet krijgen.

Hoe vaak komt het voor dat je het niet meer weet, laat staan wat het allemaal betekent of dat je je de droom aan het eind van de dag niet meer kunt herinneren?

Dan kun je zelf zeer gemakkelijk en eenvoudig een dromendagboek bij houden; het kost je maar 7 minuten schrijven of typen per dag.

Als je je dromen of visioenen uit gaat zoeken, kom je erachter wat ze betekenen en krijg je inzicht in je leven en waarom je reageert zoals je reageert, of wat je diepste verlangens zijn die je tot nu toe nog niet hebt gevonden.

Wie weet ontdek je nog meer geheimen die verborgen zitten in jezelf, waardoor je een nieuwe persoonlijkheid en verborgen ‘ik’ terugvindt.

Ik leg je stap voor stap uit hoe je zelf gemakkelijk en overzichtelijk een dromen- en visioenendagboek bij kunt houden, en hoe je ze kunt duiden zodat je inzicht krijgt.

 

 • Stap 1: Voordat je gaat slapen pak je pen en dagboek of je maakt een speciaal document op je computer, leg dit klaar zodat je de volgende ochtend onmiddellijk als je wakker bent de droom kunt beschrijven of kunt uittypen. Aangezien je je een droom niet heel lang kunt herinneren, is het van belang dat je het meteen opschrijft of typt, omdat je na een paar uur niet meer weet wat er is gebeurd.
 • Stap 2: Schrijf of typ de datum van de dag en eventueel de locatie bovenaan de bladzijde.
 • Stap 2.1: Geef je droom een titel!.... Deze titel geeft heel veel aan hoe en wat je hebt ervaren!.. 
 • Stap 3: Schrijf of typ je hele droom meteen uit. Het is wel van belang dat je alleen de droom opschrijft of typt zoals je je die kunt herinneren en dat je niets verzint om het verhaal langer of leuker te maken. De aangevulde informatie kun je namelijk niet duiden en berust dan ook niet op de waarheid.
 • Stap 4: Na het opschrijven van je droom laat je een (deel van de) pagina leeg, want hierop ga je de droom uitwerken en duiden.
 • Stap 4.1: Beschrijf wat je lichamelijk en geestelijk voelt nadat je je droom hebt beschreven!.  Wat ervaar ik!..... Wat voel ik!....... Wat geeft mijn lichaam, geest, hooft aan!........
 • Stap 5: Het duiden van je droom en is dan ook gelijk de moeilijkste stap. Stap 5 hoef je niet direct na het opschrijven te doen, maar kan later op een rustig moment wanneer het je uitkomt.
 • Stap 5.1: Het dromen duiden gaat als volgt: je haalt uit je droom de belangrijkste woorden en die schrijf je op de lege bladzijde; bijvoorbeeld kat, huis, auto, fiets, buurvrouw, werk. Vervolgens ga je dat woord opzoeken in dit boek.
 • Stap 5.2: Als je het woord gevonden hebt, dan schrijf je de uitleg achter het opgeschreven woord. Bijvoorbeeld: een bezem vertelt je dat het tijd is om schoon schip te maken en kwesties uit het verleden op te lossen. Je zou de dingen die niet echt nuttig voor je zijn eigenlijk moeten afstoten. Het kan ook betekenen dat je de negatieve energie die in en om je huis voorkomt, van je af wil schudden.
 • Stap 5.3: De rest van de woorden kun je op dezelfde manier herhalen.
 • Stap 5.4: Het moeilijkste is het analyseren en conclusies trekken uit de teksten die je hebt geschreven. Echter, ook zonder conclusie of analyse geeft het je een goed beeld van dat wat er in je leven speelt. Luister naar je gevoel, want daar kun je het onderbewuste antwoord vinden.
 • Stap 5.5: Je hebt je droom geduid en kunt nu op zoek gaan naar inzichten. Herhaal dit proces bij alle volgende dromen die je je kunt herinneren en/of interessant zijn om op te schrijven.

 

Om je nog wat extra inzicht te geven hoe je dromen kunt duiden heb ik een viertal voorbeelden van een dromenanalyse beschreven. Het schrijven van een visioenendagboek werkt hetzelfde als een dromendagboek, alleen hoef je het niet op te schrijven als je wakker wordt, maar gewoon als je het visioen hebt beleeft.Datum: 2 april

Locatie: thuis

Titel: Huisje Boompje Beestje. 

Ik heb vannacht weer lekker gedroomd, het ging over mensen die ik aan het rondleiden ben in mijn eigen huis. Dit huis heeft ineens heel veel grote ramen, waar ook zomaar bruine lamellen en gordijnen voor hangen. Gordijnen die anders niet in mijn huis hangen. Maar het is ook erg warm in de woonkamer, maar ondanks dat het er wel licht is, voelt het goed aan. Ik zeg tegen de mensen die ik aan het rondleiden ben, dat de buren geen last hebben van de warmte.

Hun huis staat hoger dan mijn huis. Gelukkig voor de buren komt de zon bij hen niet binnen, maar helaas bij mij veel te veel. Ik laat de mensen mijn slaapkamer zien, waar een enorm bed in staat dat wel twee keer zo groot is als normaal. Het bed is opgemaakt met een bruin en oranje dekbedovertrek.

Daarna laat ik de mensen de keuken zien, die helemaal wit van kleur is. Maar wel een luxe keuken en van alle gemakken voorzien. De eetkamertafel is ook wit met zilver, met bijpassende zilveren stoelen eromheen. Toen werd ik wakker uit mijn droom.

 

 

De uitwerking 

 

Mijn eigen huis is mijn gevoel en warmte, mijn hart, mijn ware zelf. Het huis en haard van mijn privéleven. Mensen aan het rondleiden: mensen rondleiden vertelt je dat je jezelf wil laten zien in de wereld. Voor dingen uit willen of kunnen komen; je hoeft je nergens voor te schamen.

Grote ramen: grote ramen vertellen je dat je jezelf open gaat stellen voor anderen, of dat je jezelf open stelt voor je eigen problemen.

Bruine lamellen, bruine gordijnen: bruin is de kleur van de aarde, van armoede en van warmte.

Gordijnen of lamellen vertellen je het verhullend gedrag, of afscheidend, verbergend van je ware zelf. Warm: het kan zijn dat je het zelf in je slaap warm hebt, maar als je droomt dat het huis warm is wil dat zeggen dat je er altijd warmpjes bij hebt gezeten.

Of dit nou met ouderlijke liefde te maken heeft of met geld, maakt niet uit. Je hebt het ondanks alles altijd goed gehad in het verleden.

Het kan ook zijn dat de hete kolen onder je voeten beginnen te branden, je wilt snel weg uit het huis, wellicht heb je iets verkeerd gedaan.

Licht in de woonkamer: het licht in de woonkamer vertelt dat je hart het licht gevonden heeft. Je weet wat je wilt en wat je moet gaan doen in het leven; dat kan een totale verandering zijn of een uitbreiding van het leven dat je nu leidt. Het huis van de buren staat hoger: het kan jaloezie zijn, maar ook het tegen de buren opkijken. Maar het kan ook betekenen dat je minachting ervaart ten opzichte van andere mensen.

Het kan ook betekenen dat je het nooit breed hebt gehad in het leven, en de buren hadden of hebben het wel iets beter dan jij. Een huis dat hoger staat: heeft ook te maken met jaloezie en het opkijken tegen andere mensen, minachting voor anderen voelen, maar het kan ook de armoede zijn, het onderaan de trap staan in het leven. Gelukkig zit er ook verbetering in.


De zon: de zon staat voor iets nieuws in je leven of een positieve verandering die je te wachten staat, de zon kan ook staan voor het voorjaar.

Slaapkamer: zeer groot bed opgemaakt met een bruine en oranje dekbedovertrek

De slaapkamer is een plaats van intimiteit, maar ook de spiegel van je karaktereigenschappen, je ware zelf, hoe je in het leven staat en alles wat je voor jezelf wilt houden. De kamer van ontspanning, rust, seksualiteit, en innerlijke groei. Hoe groter het bed hoe groter de behoefte aan verandering en de behoefte aan het verleden. Oranje: de kleur oranje is de kleur van Voorspoed, Natuur, Harmonie.

En samen staan ze voor een positieve verandering in het leven op een natuurlijke manier. De Keuken: de keuken staat voor geestelijk voedsel, communicatie, creativiteit en welzijn. Een luxe keuken kan betekenen dat je nooit luxe hebt gehad.  

Het kan ook jaloezie zijn, maar in deze droom wil het waarschijnlijk zeggen dat je het in de toekomst beter krijgt.

Wit: staat voor nieuw begin en reinheid. Zilver: De kleur zilver vertelt je dat je gaat stralen en dat er voorspoed is of komt. Eetkamer met stoelen: vertelt je dat je veel kennis, wijsheid, vrienden en steun verwacht of kunt verwachten. Kortom, een droom met een eettafel en een keuken in de kleuren zilver en wit betekent dat je toekomst er mooi uitziet.Datum: 4 april

Locatie: thuis

Titel: Natuur en balans

 

Ik heb vannacht gedroomd over een wandeling die ik maakte in een donker en stil bos vol met extreem hoge bomen. Toen ik op een pad kwam, zag ik tussen de bomen een open weiland dat erg mooi en groen was en ook erg licht. Ik liep over het weiland tot ik opeens voor een krater stond, en ik viel daar ineens in.

Ik viel gelukkig wel heel zacht, ik keek omhoog en toen besefte ik dat het wel erg diep was en dat ik ook niet zo maar weer boven kon komen. Maar midden in de krater stond een Tarotkaart rechtop, met daarop afgebeeld de Geliefden. Ik ben naar de kaart toe gelopen, maar voor ik de kaart kon aanraken vervaagde de kaart. Toen werd ik wakker.

 

 

De uitwerking 

Het lopen in een bos vertelt je iets over de problemen van je leven, over de wortels en over het verleden dat je moet ondergaan.

Maar ook over verjonging, over nieuwe energieën, en het onderbewuste deel. Hoge bomen: vertellen je dat je de problemen niet kunt overzien en om hulp moet vragen, een andere uitleg is dat je zelf niet meer weet welke kant het leven op moet.

Een donker bos vertelt je dat het pad waar je nu op loopt in het leven nog duister is, of niet het juiste levenspad, en dat er duidelijkheid geschept moet worden in de nabije toekomst.

Open weiland dat erg mooi en groen is en ook erg licht: een droom over van donker naar licht lopen wil zeggen dat je het goede pad hebt gevonden, en dat de toekomst er mooi en licht uit gaat zien, maar dat je er nog niet helemaal bent.

Het groene weiland wil zeggen: voorspoed is op komst en oogsten kun je later.

Voor een krater staan: dromen of visioenen over een krater vertellen je over de problemen uit het verleden, het diep liggen van emoties, pijn, woede, verdriet en geestelijke problemen.

Een andere uitleg is dat je de problemen nog moet overwinnen en dat je daarvoor terug moet in de tijd; vergeef jezelf voor de fouten die je ooit gemaakt hebt. 

Dit obstakel, de krater, kan angstige gevoelens veroorzaken, je bent bang of onzeker over wat je zult ontdekken over jezelf en je verborgen gevoelens of angsten in het leven. Zacht vallen: het zacht vallen in een droom wil zeggen dat je hulp krijgt met het vinden of het oplossen van het probleem.

Naar beneden vallen betekent dat het een probleem met een geschiedenis is en dat er nog veel moet gebeuren om het op te lossen.

De weg terug was erg hoog, en niet te doen: dit wil zeggen dat je een groot emotioneel of geestelijk probleem hebt waar je hulp bij nodig hebt, probeer kleine stapjes te zetten om grote vooruitgang te boeken. Tarotkaart met de geliefden: tarotkaart met de geliefden betekent dat dit het op te lossen probleem is in je levenspad.

 


Datum: 5 april

Locatie: thuis

Titel: winkel van Sinkel

 

Ook vandaag heb ik weer fijn een visioen. Ik was eigenaar van een winkel, in een achterstraatje waar niet veel mensen komen. We waren de winkel nog aan het in richten met een paar personeelsleden.

Toen we aan de inrichting van mijn winkel begonnen, liep ik met een personeelslid naar buiten om de etalage te bewonderen. Tot mijn verbazing stond de etalage gewoon buiten in plaats van achter glas.

Ik zei tegen mijn personeel: “En als het nou gaat regenen, wat dan?” Maar mijn personeel vond dat geen probleem want als het gaat regen wordt het toch niet nat. We liepen weer terug naar binnen. Toen begon de opening van mijn winkel en de winkel liep helemaal vol met mensen die het erg mooi vonden. Ik verkocht opbergdoosjes en kruiden, bloemen, stenen, en levensmiddelen. In het visioen werd de winkel steeds groter en groter.

Na de opening was er zelfs een kinderspeelplaats in de winkel, we konden schminken met de kinderen. Mensen vertelde me dat het erg mooi was, een vreemde man vertelde me dat hij blij was met de opkomst en dat het een goed begin was. En toe werd ik wakker uit mijn visioen.

 

 

De uitwerking 


 Visioenen over het beginnen van een winkel, wil zeggen een idee, wens, onderneming, droom of project die je wilt beginnen in het leven en dat het wel eens serieuze vormen kan gaan aannemen.

De winkel reflecteert je ware gevoelens en let vooral ook op de producten, want deze zijn een verwijzing naar je wensen, dromen, ideeën en mogelijkheden. Winkel aan het inrichten: het inrichten van een winkel betekent dat je toe bent aan iets nieuws, een nieuw project.

Je hebt ideeën, wensen en dromen, maar je moet het nog verder uit gaan werken.

Personeelsleden: als je personeel hebt, wil dat zeggen dat er mensen in je omgeving zijn die je nieuwe ideeën steunen, en dat ze je ook willen helpen als dat nodig is. Een andere uitleg is dat er behoefte is aan een specifieke karaktereigenschap om je droom waar te maken. Misschien bezit jij zelf deze eigenschap niet, maar iemand in je omgeving wel.

De etalage die buiten is in plaats van achter glas: een etalage is een vorm van erkenning vragen, en als deze buiten is en niet achter glas dan hoef je je niet te schamen.

Een andere uitleg is het uiten, je ware zelf laten zien en de mogelijkheden aanpakken dit bekend te maken. Gaat het regenen: vertelt je dat je tegenwerking of tegenslagen krijgt of hebt gehad tijdens het ontwikkelen van je wensen en ideeën.

De opening van mijn winkel: een opening betekent dat het nieuwe project erkenning gaat krijgen bij diverse mensen. Mensen die je nu niet kent, gaan je ontdekken en zullen ervan horen en genieten.

Een andere uitleg is dat je naar buiten wilt treden, je wilt je ware zelf laten zien. Verkoop van opbergdoosjes en kruiden, bloemen, stenen: de verkoop van producten duidt op het openstellen van privé-aangelegenheden, maar duidt ook op succes in werk en relatie.

Deze producten zijn een verwijzing naar je levensdoel, je weg, het juiste pad, je hart. Geen schaamte meer of onderdrukkingen. Opbergdoosjes: de informatie en de problemen die je hebt verzameld in de loop van de tijd zijn nu rijp om met mensen te delen, te uiten en los te laten of op te lossen.

Kruiden: vertellen je over het oplossen van problemen die je nu hebt, of gaat oplossen in de toekomst. Je wilt dit delen en waardevol zijn voor andere mensen die daardoor weer kunnen leren en zich ontwikkelen.

Bloemen: staan voor voorspoed, schoonheid en vreugde in het leven. Stenen: staan voor de kracht van de natuur, de aarde, genezing maar ook voor spirituele ondersteuning.

Kinderspeelplaats en schminken:

kinderen vertellen je over het innerlijke kind, spelen, succes, mogelijkheden, de toekomst, onbezonnenheid, eerlijkheid en zuiverheid in dit project. Maar er is een ding dat je niet moet vergeten met betrekking tot je innerlijke kind: ga ook eens iets doen waar je vroeger vrolijk of rustig van werd, ga dansen, zingen, schilderen, wandelen, alles wat je leuk vindt. Hard werken is niet erg maar denk ook eens aan jezelf.

Vreemde man vertelde me dat hij blij was met de opkomst en dat het een goed begin was: het kan zijn dat je in dit project hulp nodig hebt van andere mensen.

Een andere uitleg is dat de man staat voor de mannelijk kracht, energie die in jezelf aanwezig is, het kan ook verwijzen naar een karaktereigenschap van een man in je omgeving.