Home » Wow » Slapen

Slapen 

Als er niet aan de slaap wordt voldaan, kun je last krijgen van de slaapstoornis Insomnia ( slapeloosheid). Als deze slapeloosheid langer dan een paar nachten duurt, kan de aandoening chronisch worden. Het voortdurende slaaptekort kan dan een negatieve uitwerking hebben op het functioneren overdag en zelfs als je slaapt.  

Je kunt gezondheidsproblemen krijgen die zelfs kunnen lijden tot uitval en andere negatieve ervaringen. Op dit moment lijden ongeveer één op de drie mensen aan slapenloosheid; en het aantal gevallen groeit met de dag.

Slapenloosheid kun je in drie verschillende vormen benoemen.

Inslaapstoornis
Doorslaapstoornis
Licht slapen 

  

Tegenwoordig kun je bij slapenloosheid ook aan de niet slapers denken. Slapers die met gemak een nachtje zonder slapen door gamen of werken.

Daarnaast kun je ook denken aan ADHD, Overgevoeligheid en andere vormen want ook deze vorm gaat vaak gepaard met slaapproblemen en vooral met slapenloosheid. Dit komt omdat er een te grote hoeveelheid prikkels is en/of een te grote hoeveelheid energie. Hierdoor zijn mensen niet in staat om in non-remslaap te komen en/of hierbij heel veel problemen te ervaren waardoor de slaap niet tot stand kan komen.

Deze groep, samen met de (Niet) slapers groeit met de dag.  

Vaak hebben mensen met ADHD en overgevoeligheid baat bij slaapondersteuning en/of meditatie zodat er toch geslapen kan worden. Het is uiteraard zeer verstandig om je huisarts of specialist te raadplegen als je denkt ADHD en aanverwante aandoeningen te hebben.   

  

 

Je slaapt voor een aantal redenen, opruimen, sorteren en verwerken van wat je overdag hebt meegemaakt - je hersenen moeten opruimen alles een plek geven. Doen je hersenen dat niet, dan raak je als het ware oververhit. Je kunt niet meer goed functioneren, denken, reageren, handelen en ga zo maar door.... Door te weinig slaap heb je daarnaast ook een grotere kans op Burn-out, overspannenheid en depressie.

Je kunt ook denken aan chronische aandoeningen die ontstaan of verergeren. 

Daarnaast heeft je lichaam ook rust nodig, je hart pompt gewoon door terwijl je slaapt maar dat wil niet zeggen dat de andere spieren, organen etc in je lichaam niet moeten rusten of ontspannen.     

Een volwassene heeft 8 uur slaap nodig en mensen met overgevoeligheid, hogere trilling, migraine vaak nog meer, dus denk aan jezelf en ga op de juiste tijd naar bed zo voorkom je vele obstakels.  

 

 

Narcolepsie is een chronische slaap aandoening waarover nog niet veel bekend is.

Narcolepsie is een ziekte die ongecontroleerde slaap aanvallen veroorzaakt. Je valt ongecontroleerd in slaap en daarnaast regelmatige uitval van bewustzijn en spierverslappingen. Daarnaast zijn de dromen zeer levendig en emotioneel. De slaapaanval duurt meestal maximaal een half uur en je kunt daardoor niet meer spreken maar je blijft helder en ademt gewoon door mensen met narcolepsie beginnen niet met non remslaap maar beginnen met remslaap en daardoor is het zo ontzettend heftig. Het is uiteraard zeer verstandig om je huisarts of specialist te raadplegen als je denkt Narcolepsie te hebben. 

 

 

Slaapwandelen ( Parasomnie) komt vaak voor.

Ongeveer 15 procent van de kinderen hebben last van slaapwandelen en/of hebben wel eens gewandeld tijdens de slaap. Jongens slaapwandelen vaker dan meisjes Tijdens diepe slaap komen geen of nauwelijks bewegingen voor, omdat de motorische deel van de hersenen normaal er niet voor zorgen dat er signalen via de ruggenmerg naar de spieren gaan. Gebeurt dit toch, dan resulteert dit in slaapwandelen. Het is dan ook logisch dat slaapwandelen voor al in het begin van de nacht plaatsvind.

 

Het slaapwandelen gebeurt dan ook in halfbewuste toestand, je bent je in deze toestand dus wel bewust van je lichaam maar je droomt de omgeving waarin je jezelf bevind. Meestal zijn je ogen open als je slaapwandelt, praat je gewoon en doe je alles wat je in je wakkere leven ook zou doen. Vaak kun je het je niet meer herinneren, of komt het met vlagen weer naar boven zodra je weer wakker bent.

 

Slaapwandelen is erfelijk belast; als je ouders slaapwandelen dan is de kans groot dat je dit zelf ook hebt en/of een keer hebt gedaan.

Dromen en Visioenen en slaapwandelen hebben niets met elkaar te maken, ze hebben geen invloed op elkaar of zijn ook niet verwant aan elkaar. Het komt wel voor dat je slaapwandelt tijdens je dromen en dan kun je de meest rare en soms grappige situaties krijgen zoals naar je werk willen of op de wc gaan zitten etc.... Als je echt last hebt van slaapwandelen is het verstandig om je huisarts of specialist te raadplegen  

Een andere vorm van Parasomnie is natuurlijk praten, mompelen in je slaap en dat doen heel veel mensen zonder dat ze het zelf weten.

 

 

Bruxisme of te wel tandenknarsen tijdens je slaap  

Er staat voortdurend spanning op je gebit tijdens je slaap waardoor een soort tandenknarsen ontstaat omdat er met geweld de tanden tegen elkaar worden geschuurd.  

Deze beweging kan door het hele lichaam worden gevoeld en ervaren, met alle gevolgen van dien.

 

De gevolgen hiervan kunnen behoorlijk ernstig zijn, zoals overbelasting van het kaakgewricht, oorpijn, hoofdpijn, zenuwaandoeningen enzovoorts. Het is uiteraard zeer verstandig om je huisarts of specialist te raadplegen als je denkt Bruxisme te hebben.  

RLS of te wel Restless legs Syndrome 

 

Geschat wordt dat zo'n vijf op de tien procent van de volwassen bevolking lijdt aan deze neurologische aandoening.

Als je RLS hebt dan heb je last van een vervelend gevoel in je benen. Meestal is dit in de kuiten dat je dwingt je benen te bewegen. Bewegen van de benen verdrijft het vervelende gevoel.

Maar als je het bewegen stopt kan het gevoel terugkeren. De irritatie in de benen treedt voornamelijk op tijdens rust en dan vooral als je slaapt. Als je slaap tekort hebt verergert dit waardoor je overdag erg vermoeid zijn.  Maar als je echt last hebt van RLS is het verstandig om je huisarts of specialist te raadplegen  

 

PLMD of te wel Periods Limp movvement discorder 

PLMD is een aanverwante aandoening van RLS waarbij je niet alleen je benen beweegt maar ook je armen en soms zelfs je hele lichaam. Je  beweegt je lichaam tot een 100 keer per uur waardoor de slaap hevig wordt verstoord. Bijna elke beweging wordt je wel een keer wakker waardoor je niet uitrust en niet diep genoeg in slaap komt. Je blijft als het ware in Non-remslaap waardoor je overdag niet volledig kunt functioneren en/of altijd moe bent.

Heel veel mensen lijden aan PLMD maar zijn zich hier niet van bewust - vaak is het ook nog een combinatie tussen RLS en PLMD. Er zijn wel behandelingen mogelijk en het komt ook voor dat er sprake kan zijn van vitamine B12 te kort; maar als je echt last hebt van PLMD is het verstandig om je huisarts of specialist te raadplegen. 

 

Slaap Apneu

Deze aandoening is minder bekend, maar snurkend slapen kan leiden tot slaap Apneu. Mensen die snurken hebben meestal een vernauwing in de overgang van de neus- naar de keelholte of in het gebied achter de tong. Door deze vernauwing ontstaat er een onderdruk in de keel bij het inademen.

Hierdoor worden de huig, tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toegezogen waardoor dit gaat trillen en juist dit geluid is snurken. Slaap Apneu is een pauze in de ademhaling doordat je huig, tong en wanden in de keelholte alles afsluiten en als het ware stopt je ademhaling en schrik je wakker snakkend naar ademhaling.

Als dit veel voorkomt dan heb je Slaap Apneu met alle gevolgen van diep- oververmoeidheid en in slaapvallen overdag maar je kunt ook denken aan concentratie problemen, niet meer kunnen autorijden etc. Er zijn inmiddels een aantal mogelijkheden om slaap apneu aan te pakken doormiddel van operaties, zuurstof en slaapondersteuning

Beter slapen doe je zo ! 

Blog Slaapritueel voor spirituele dromers 

Je kent het vast wel; aan het einde van de dag zijn je batterijen helemaal leeg en als je naar bed gaat dan valt het inslaap vallen toch echt tegen. Misschien ben je wel iemand die uren ligt te draaien en /of ga je zo laat mogelijk om dat je toch niet gelijk kunt slapen met alle gevolgen van dien. 

Het kan natuurlijk ook zijn dat je iemand kent die de gehele dag bruist van energie, Dat hij of zij bewust is van het feit dat slapen nog beter is dan meditatie!..........

Ik wil je graag vertellen wat ik zelf als ritueel heb ontwikkeld waardoor ik ook bij deze geweldige groep energie hebbers behoor!. "Ik slaap graag, omdat ik mezelf compleet kan openen voor mijn gidsen, helpers, en lichtwerkers opdrachten". Lees meer.....

 

Blog top 8 slaapkamer Not Done

De top 8 Not Done dingen die je moet vermijden in je slaapkamer zodat je beter kunt slapen. Slaap problemen ontstaan door een aantal reden en heel veel van die reden hebben we zelf gecreëerd. 

 

Waarschijnlijk weet je de 8 dingen die je het beste niet kunt hebben in je slaapkamer zelf  en/of je zegt oja inderdaad dat klopt “dat ik daar niet eerder aan heb gedacht”.

Slapen is de beste mediatie die er bestaat ( Dela Lama) ; slapen is heel erg belangrijk als je niet goed slaapt dan kun je niet goed functioneren. Meer weten over slapen en slaapproblemen lees dan Slapen en kom er achter waarom slapen zo belangrijk ik en wat de gevolgen zijn van niet goed slapen. Lees meer!....

Blog Oma's slaapmutjes 

Je kent het vast wel, de oude remedie Slaapmutje en dan bedoel ik niet de "voor het slapen gaan nog een groot glas sterke drank"...

Dit blog gaat niet over het slaapmutjes iets te diep in het glaasje kijken. Het kan ook heel effectief zijn; want je slaapt als een roosje toch?....  

 

Dromen doe je daardoor ook bijna niet ( Bewust) meer, omdat je het proces lichte slaap, deltaslaap en remslaap etc verkort en alleen diep slaapt tot je wakker wordt met of zonder kater.

Nu is het bewezen dat als je elke avond voor het slapen gaan één glas alcohol drinkt je wel degelijk heel goed en rustig kunt slapen.

Waardoor je bewuste dromen blijven doorstromen zoals het zou moeten.  Lees Meer...…..

Dromen doe je daardoor ook bijna niet ( Bewust) meer, omdat je het proces lichte slaap, deltaslaap en remslaap etc verkort en alleen diep slaapt tot je wakker wordt met of zonder kater.

Nu is het bewezen dat als je elke avond voor het slapen gaan één glas alcohol drinkt je wel degelijk heel goed en rustig kunt slapen.

Waardoor je bewuste dromen blijven doorstromen zoals het zou moeten.  Lees Meer...…..